ANWB Elektrische fietsverzekering

ANWB Elektrische fietsverzekering

ANWB Elektrische fietsverzekering

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een Nederlandse organisatie die zich richt op verkeer en toerisme. De organisatie werd opgericht in 1883 en hield zich in eerste instantie vooral bezig met het aanmoedigen van recreatief fietsen. Op dit moment is de ANWB uitgegroeid tot een groot bedrijf dat zich inzet op het gebied van reizen en verkeer. In dit artikel lees je meer over de verzekeringen die de ANWB aanbiedt voor elektrische fietsen.

Verschillende soorten fietsverzekeringen

Bij de ANWB worden twee soorten elektrische fietsverzekeringen aangeboden. Dit zijn de doorlopende en de aflopende verzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen zit in de looptijd, de dekking en de service bij pech.

Dekking doorlopende fietsverzekering van de ANWB

 • Voor onbepaalde tijd
 • Bij diefstal, vergoeding van de volledige aankoopwaarde
 • Bij ongevallen
 • Bij schade
 • Pechhulp
 • Verhaalsrechtsbijstand

Dekking aflopende fietsverzekering van de ANWB

 • Dekking gedurende 3 of 5 jaar
 • Bij diefstal, let op: de verzekering loopt na diefstal meteen af
 • Bij schade door poging tot diefstal (let op: wel eigen risico)
 • Optioneel: bij schade door ongevallen, verhaalsrechtsbijstand en bij ongevallen

ANWB doorlopende fietsverzekering

Wanneer je besluit om je elektrische fiets te laten verzekeren door de ANWB kun je voor de ‘Blijven fietsen fietsverzekering’ kiezen. Dit is een doorlopende verzekering die je elektrische fiets verzekert tegen diefstal, ongevallen en schade, maar ook pechhulp en rechtsbijstand vallen onder deze verzekering. Daarnaast is deze verzekering te allen tijde opzegbaar en te wijzigen. Hieronder volgt een opsomming van de dekking van de ANWB Blijven fietsen fietsverzekering:

Diefstal, inclusief track & trace systeem

Met deze doorlopende verzekering ben je verzekerd in het geval dat jouw elektrische fiets wordt gestolen. Hoe werkt het precies? Wanneer je de Blijven fietsen verzekering afsluit wordt er een zender aan je elektrische fiets gemonteerd. Door middel van een app kun je in het geval van diefstal snel aangeven dat jouw fiets gestolen is. De zender zorgt er vervolgens voor dat de fiets eenvoudig terug te vinden is wanneer deze gestolen wordt. ANWB zal de fiets dan proberen te traceren. Indien de fiets niet binnen 48 uur wordt teruggevonden krijg je, de eerste 5 jaar nadat je de verzekering hebt afgesloten, het volledige aankoopbedrag van de fiets vergoed.

Schadedekking

Bij beschadigingen aan je elektrische fiets ben je verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan de schade aan je elektrische fiets na een val met de fiets. Het bedrag van de schade wordt dan vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld ook op het moment dat jouw fiets na diefstal door middel van het track & trace systeem beschadigd wordt teruggevonden.

Ongevallendekking

Indien je een ongeluk hebt met de elektrische fiets waardoor je komt te overlijden of waardoor je blijvend invalide raakt, ben je hier ook voor verzekerd. De verzekering keert dan aan jou of aan je nabestaanden een vergoeding uit.

Pechhulp

Wanneer je pech onderweg hebt met je elektrische fiets, heb je met deze fietsverzekering recht op pechhulp. Dit houdt in dat als je ketting eraf ligt, je een lekke band hebt of een ander probleem zoals een lege accu hebt, je hulp krijgt van de fietswegenwacht. Deze service is 24 uur per dag beschikbaar. Hierdoor ben je altijd weer snel onderweg. Mocht een reparatie ter plekke niet mogelijk zijn, dan zul je naar je bestemming of naar een fietsenmaker gebracht worden.

Rechtsbijstand

Als je schade oploopt door iemand anders, tijdens het fietsen met je elektrische fiets dan ben je verzekerd voor verhaalsrechtsbijstand. De ANWB zal dan het bedrag van de schade verhalen bij de andere betrokken partij en dekt de kosten van de behandeling van de zaak en de juridische bijstand.

Aflopende fietsverzekering

De aflopende fietsverzekering is een verzekering die je voor een vaste periode van minimaal 3 jaar verzekert onder andere tegen diefstal en tegen de schade die je fiets oploopt door poging tot diefstal. De ANWB biedt twee soorten aflopende fietsverzekeringen aan, dit zijn de ‘basis’ en ‘compleet’ verzekering.

Basis fietsverzekering

De basis fietsverzekering is een verzekering met een duur van 3 jaar. Gedurende deze jaren ben je verzekerd tegen:

 • Diefstal: wanneer je fiets gestolen wordt of deze total loss raakt, krijg je het aankoopbedrag van je fiets vergoed.
 • Schade door poging tot diefstal: wanneer er geprobeerd is om jouw elektrische fiets te stelen en de fiets hierdoor beschadigd is ontvang je een vergoeding.

Compleet fietsverzekering

Bij deze verzekering kun je kiezen voor een vaste periode van 3 jaar of van 5 jaar. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen:

 • Diefstal
 • Schade door poging tot diefstal
 • Schade door ongevallen
 • Verhaalsrechtsbijstand
 • Ongevallen

Let op: in tegenstelling tot de doorlopende Blijven fietsen verzekering is pechhulp geen onderdeel van de aflopende fietsverzekeringen. Daarnaast stopt de aflopende verzekering wanneer je elektrische fiets gestolen is.

Hoe wordt de premie bepaald?

De hoogte van de premie die je betaalt is afhankelijk van het soort fiets dat je laat verzekeren, de aankoopwaarde van je fiets en van je woonplaats. Bij ANWB is het mogelijk om zowel een e-bike als een Speed Pedelec te laten verzekeren. Vervolgens geef je aan wat de aankoopwaarde van je elektrische fiets is. Je kunt ervoor kiezen om ook de accesoires (zoals fietstassen, kinderzitje of elektrisch slot) bij je fiets te laten verzekeren. Dit doe je door de waarde van deze accesoires bij de aankoopwaarde van je fiets op te tellen. Tot slot wordt er bij het berekenen van de premie gevraagd naar je postcode. Woon je in een buurt met relatief lage kans op diefstal? Dan zal dit ervoor zorgen dat je een lager bedrag aan premie betaalt.

Eigen risico

Zoals bij elke verzekering die je afsluit, is het van belang om te weten of er sprake is van een eigen risico. Eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt in het geval dat je recht hebt op vergoeding van de verzekering. Voor de doorlopende en de aflopende fietsverzekering bij ANWB is de regeling van het eigen risico gelijk. Wanneer je een fietsverzekering afsluit bij ANWB geldt het volgende:

 • Bij diefstal bedraagt het eigen risico €0,-
 • Bij schade betaal je een eigen risico van €25,- per elektrische fiets
 • In het geval dat de fiets total loss is, is het eigen risico €0,-

Contactgegevens

Heb je een vraag die na dit artikel nog onbeantwoord is? Via de onderstaande contactgegevens kun je direct contact opnemen met ANWB.

Telefoon: 088 – 269 2222
Twitter: @ANWB

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897