Verzekeringsduur

Verzekeringsduur voor elektrische fietsverzekeringen

Wanneer je een elektrische fiets aanschaft is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Een verzekering zorgt ervoor dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan bijvoorbeeld in het geval van diefstal of bij schade aan je fiets. Er zijn verschillende verzekeraars en soorten fietsverzekeringen. Een van de aspecten waarop fietsverzekeringen van elkaar kunnen verschillen is de looptijd van de verzekering. Er zijn twee soorten fietsverzekeringen:

 • de doorlopende fietsverzekering
 • de kortlopende fietsverzekering

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende looptijden van fietsverzekeringen.

Verschil en voor- en nadelen

Een vaste looptijd of doorlopende fietsverzekering is een type verzekering waarbij je vooraf een vaste periode afspreekt waarvoor je premie betaalt. Dit kan bijvoorbeeld een looptijd van één, twee of drie jaar zijn. Tijdens deze periode ben je verzekerd tegen diefstal, schade en andere risico’s die je afspreekt met de verzekeraar.

In tegenstelling tot een doorlopende fietsverzekering, waarbij de verzekering automatisch wordt verlengd en je maandelijks premie betaalt, betaal je bij een vaste looptijd fietsverzekering in één keer de premie voor de afgesproken periode. Dit kan handig zijn als je zekerheid wilt hebben over de premie die je betaalt en de looptijd van de verzekering.

Na afloop van de vaste looptijd kun je ervoor kiezen om de verzekering te verlengen voor een nieuwe vaste periode, of om de verzekering te beëindigen. Het voordeel van een vaste looptijd fietsverzekering is dat je vaak korting kunt krijgen op de premie in vergelijking met een doorlopende fietsverzekering.

Kortlopende fietsverzekering

Een kortlopende fietsverzekering is een verzekering waarbij de looptijd een vaste duur heeft. Een kortlopende fietsverzekering heeft dus een looptijd van een bepaalde periode die van tevoren is bepaald. Dit kan bijvoorbeeld een jaar zijn, maar het kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de verzekeraar. Meestal ligt dit tussen de 1 en 3 jaar. Gedurende deze periode dekt de verzekering de kosten van schade en/of diefstal. De dekking kan per verzekeraar verschillen. Bij een kortlopende fietsverzekering kun je in één keer de premie voor de hele looptijd van de verzekering betalen, of ervoor kiezen om dit maandelijks te doen. Na de looptijd van de verzekering kun je ervoor kiezen om de verzekering te verlengen, op te zeggen of over te stappen naar een andere verzekeraar.

Voordelen kortlopende fietsverzekering

Het afsluiten van een kortlopende fietsverzekering kan verschillende voordelen hebben.

 • Flexibiliteit: Bij een kortlopende fietsverzekering zit je niet vast aan een langdurig contract. Je kunt de verzekering na de looptijd opzeggen, verlengen of overstappen naar een andere verzekeraar.
 • Kostenbesparend: Je betaalt alleen premie voor de periode waarin je daadwerkelijk verzekerd bent. Als je de verzekering maar voor een beperkte tijd nodig hebt, kan dit voordeliger zijn dan het betalen van premie voor een doorlopende verzekering.
 • Geen verplichting tot verlenging: Als je een kortlopende fietsverzekering afsluit, ben je niet verplicht om deze te verlengen na de looptijd. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen voor een andere verzekeraar of om helemaal geen verzekering meer af te sluiten als je de elektrische fiets niet meer gebruikt.
 • Gemakkelijk af te sluiten: Een kortlopende fietsverzekering is gemakkelijk af te sluiten. Vergelijk verschillende verzekeringen, bepaal welke verzekering het best bij jouw situatie past en sluit direct online een verzekering af.
 • Snelle dekking: Als je de verzekering online afsluit, kun je vaak direct na betaling gebruikmaken van de dekking. Dit kan handig zijn als je snel een verzekering nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een nieuwe fiets hebt gekocht of op vakantie gaat.

Doorlopende fietsverzekering

Een doorlopende fietsverzekering is een verzekering die geen einddatum heeft. Je betaalt maandelijks of jaarlijks een premie om je fiets te verzekeren. De verzekering wordt automatisch verlengd, tenzij je deze opzegt of overstapt naar een andere verzekeraar. Een doorlopende fietsverzekering kan voordelig zijn als je voor langere tijd een elektrische fiets hebt die je wilt verzekeren.

Voordelen doorlopende fietsverzekering

Een doorlopende fietsverzekering kent verschillende voordelen:

 • Continue dekking: In tegenstelling tot een kortlopende fietsverzekering biedt een doorlopende fietsverzekering voortdurende bescherming voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je altijd beschermd bent.
 • Gemak: Met een doorlopende fietsverzekering hoef je niet steeds een nieuwe verzekering af te sluiten. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat je altijd verzekerd bent.
 • Aanpasbaar op jouw situatie: Een doorlopende fietsverzekering biedt meestal verschillende dekkingsniveaus en opties, afhankelijk van je specifieke behoeften en budget. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor diefstaldekking, aanrijdingsdekking of dekking voor schade aan je fiets door vandalisme. Sommige verzekeraars bieden ook dekking voor accessoires, zoals fietscomputers en fietszadels.
 • Kosteneffectief: Doorlopende fietsverzekeringen zijn vaak goedkoper dan kortlopende verzekeringen. Dit komt omdat de administratiekosten lager zijn en verzekeraars vaak kortingen bieden voor langdurige verzekeringen.

Let op de dekking van je accu

Of je nu voor een kortlopende of doorlopende fietsverzekering kiest, lees goed de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden om te checken of je accu ook meeverzekerd is. De accu is een duur en belangrijk onderdeel van je e-bike, maar valt niet standaard onder de dekking van elke elektrische fietsverzekering. Of je accu is meeverzekerd bij je elektrische fietsverzekering hangt namelijk af van de voorwaarden van de verzekering die je hebt afgesloten.

Sommige verzekeringen bieden standaard een dekking voor de accu van je elektrische fiets, terwijl andere verzekeringen de accu alleen meeverzekeren als je hier specifiek voor kiest en hiervoor extra premie betaalt. Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekering goed te lezen om te weten of je accu is meeverzekerd en zo ja, wat de exacte dekking is.

Als je accu niet standaard is meeverzekerd, kun je er vaak wel voor kiezen om deze als extra optie toe te voegen aan je verzekering. Houd er wel rekening mee dat het meeverzekeren van je accu vaak extra kosten met zich meebrengt.

Pechhulp

Een pechhulpverzekering bij een elektrische fietsverzekering biedt hulp wanneer je onderweg met pech komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een lekke band krijgt of een technisch mankement aan de fiets hebt.

Als je een pechhulpverzekering hebt afgesloten, kun je in zo’n situatie contact opnemen met de verzekeraar. Afhankelijk van de voorwaarden van je verzekering kan er dan een monteur naar je toe worden gestuurd om de fiets ter plekke te repareren, of kan er een vervangende fiets of ander vervoer voor je worden geregeld zodat je je weg kunt vervolgen.

Het is belangrijk om te controleren welke dekkingen een pechhulpverzekering biedt voordat je deze afsluit. Sommige verzekeraars bieden namelijk alleen hulp binnen een bepaald gebied of hebben een maximum op het aantal keren dat je per jaar hulp kunt krijgen.

Allrisk dekking

Een allrisk dekking bij een fietsverzekering is de meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen. Het is een combinatie van een diefstalverzekering en een casco-verzekering. Naast diefstal is je fiets dan ook verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld als gevolg van een valpartij of een aanrijding.

Met een allrisk dekking ben je dus verzekerd voor vrijwel alle schade die aan je fiets kan ontstaan, behalve schade door normale slijtage of schade als gevolg van opzet. De precieze dekking kan per verzekeraar verschillen, dus het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen voordat je een verzekering afsluit.

Een allrisk dekking is vaak duurder dan andere soorten fietsverzekeringen, maar kan een goede optie zijn als je een dure fiets hebt waarvan je zeker wilt zijn dat deze goed verzekerd is tegen vrijwel alle mogelijke risico’s.

Keuze voor een fietsverzekering

Het afsluiten van een fietsverzekering voor jouw elektrische fiets is een verstandige keuze, ongeacht of je kiest voor een kortlopende of een doorlopende verzekering. Elektrische fietsen zijn duurder dan normale fietsen en daardoor een aantrekkelijk doelwit voor diefstal. Of je kiest voor een kortlopende of een doorlopende verzekering is afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften. Wil je bijvoorbeeld liever niet te lang vastzitten aan een contract met de verzekeraar? Dan kun je het best voor een kortlopende verzekering kiezen. Wil je de zekerheid van een continue dekking voor onbepaalde tijd? Dan is een doorlopende verzekering een goede optie. Lees voor het afsluiten van een verzekering altijd goed de polisvoorwaarden door en vergelijk verschillende verzekeringen en verzekeraars met elkaar. Op die manier weet je zeker dat je een verzekering afsluit die goed aansluit op jouw behoeften en situatie.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897