Type Elektrische Fietsverzekeringen

Als je een elektrische fiets hebt gekocht en je wil een fietsverzekering afsluiten, dan kom je er waarschijnlijk al snel achter dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende type elektrische fietsen. Welke verschillende type elektrische fietsen zijn er allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Verschillende type elektrische fietsen

Verschillende e-bikes

E-bikes zijn er in alle denkbare soorten en maten. Als je op zoek bent naar een elektrische fiets die zich onderscheidt van de standaardmodellen en aan specifieke eisen voldoet, kan een overzicht je helpen bij het maken van een keuze. We hebben alle verschillende soorten e-bikes voor je op een rijtje gezet.

Elektrische fietsverzekering vergelijken?

Je ziet direct welke elekrische fietsverzekering het beste bij je past.

Alle elektrische fietsverzekeraars

Alle fietsverzekeraars vergelijken? Gebruik dan onze handige fietsverzekering vergelijker

Standaard e-bike

Een standaard elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets die wordt aangedreven door een elektrische motor en een accu. Hierdoor kun je makkelijker en sneller fietsen, zonder dat het al te veel inspanning kost.

Een standaard elektrische fiets mag wettelijk een vermogen hebben van maximaal 250 watt en een begrenzer die de trapondersteuning uitschakelt bij snelheden hoger dan 25 kilometer per uur. Hierdoor wordt de fiets nog steeds als een normale fiets beschouwd en hoef je (nog) geen helm te dragen.

De meeste standaard elektrische fietsen hebben verschillende ondersteuningsstanden die je kunt instellen afhankelijk van de ondersteuning je wilt hebben tijdens het fietsen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een hogere ondersteuning als je een heuvel op fietst en een lagere ondersteuning als je op vlak terrein fietst.

Een standaard elektrische fiets heeft vaak dezelfde componenten als een gewone fiets, zoals een frame, remmen, versnellingen, en wielen. Het grootste verschil is de toevoeging van een elektrische motor en accu, waardoor je efficiënter en comfortabeler kunt fietsen.

Speed pedelec

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot een snelheid van 45 kilometer per uur. Dit is hoger dan de maximale snelheid van 25 kilometer per uur die geldt voor standaard elektrische fietsen. Een speed pedelec wordt ook wel high speed e-bike of speed e-bike genoemd.

In tegenstelling tot standaard elektrische fietsen, wordt een speed pedelec beschouwd als een bromfiets. Dit betekent dat je een helm moet dragen, verplicht bent een WA-verzekering te hebben en dat er bepaalde verkeersregels gelden, zoals het volgen van de rijbaan en het hebben van een kentekenplaat.

Een speed pedelec heeft over het algemeen een krachtigere motor en grotere accu dan een standaard elektrische fiets. Hierdoor kun je hogere snelheden bereiken en ook op steilere hellingen fietsen met trapondersteuning. Ook heeft een speed pedelec vaak een sportief design en aerodynamische eigenschappen om hogere snelheden mogelijk te maken.

Het gebruik van een speed pedelec kan voordelen bieden voor woon-werkverkeer en het afleggen van grotere afstanden. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de regels en veiligheidsvoorschriften die van toepassing zijn op het gebruik van een speed pedelec.

Elektrische bakfiets

Een elektrische bakfiets is een fiets met een grote bak aan de voorkant of achterkant die wordt aangedreven door een elektrische motor en batterij. Hierdoor kun je zware spullen of meerdere kinderen vervoeren zonder dat je zelf veel inspanning hoeft te leveren.

Elektrische bakfietsen zijn populair onder ouders met jonge kinderen omdat ze een veilig en milieuvriendelijk alternatief bieden voor de auto. De bak kan worden gebruikt om kinderen, boodschappen, huisdieren of andere spullen te vervoeren.

De elektrische motor en batterij van een elektrische bakfiets zijn krachtiger dan die van een standaard elektrische fiets omdat ze meer gewicht moeten kunnen dragen. Elektrische bakfietsen hebben net als de standaard elektrische fiets een wettelijk maximaal vermogen van 250 watt. De actieradius van een elektrische bakfiets varieert tussen de 30 tot 60 kilometer, afhankelijk van de capaciteit van de accu.

Elektrische vouwfiets

Een elektrische vouwfiets is een fiets die elektrische trapondersteuning biedt en kan worden opgevouwen voor gemakkelijk transport en opslag. Het is een handige oplossing voor mensen die fietsen willen combineren met andere vormen van vervoer, zoals het openbaar vervoer, een boot of een auto.

Elektrische vouwfietsen hebben een motor met een maximaal vermogen van 250 watt en een accu die in de meeste gevallen in de framebuis is geïntegreerd. Hierdoor kunnen ze snelheden bereiken tot ongeveer 25 kilometer per uur en hebben ze een actieradius van ongeveer 30 tot 70 kilometer, afhankelijk van de capaciteit (Wh).

Het vouwproces van een elektrische vouwfiets verschilt per model, maar over het algemeen zijn ze ontworpen om compact en draagbaar te zijn. Dit maakt ze ideaal voor in de stad, waar ruimte beperkt is en je de fiets gemakkelijk mee kunt nemen in het openbaar vervoer of in de kofferbak van een auto.

Een elektrische vouwfiets heeft meestal dezelfde componenten als een normale fiets, zoals een frame, remmen, versnellingen en wielen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, en er zijn veel verschillende modellen op de markt om uit te kiezen, afhankelijk van je budget en behoeften.

Benieuwd wat jouw fietsverzekering gaat kosten?

Ga dan naar onze handige fietsverzekering vergelijker en bespaar direct!

Informatie per fietsmerk

 • Amslod elektrische fiets
 • Batavus elektrische fiets
 • Cortina elektrische fiets
 • Gazelle elektrische fiets
 • Koga elektrische fiets
 • Riese und Muller elektrische fiets
 • Sparta elektrische fiets
 • Stella elektrische fiets
 • Stromer elektrische fiets
 • Veloretti elektrische fiets
 • VanMoof elektrische fiets

Voor sommige elektrische fietsmerken (zoals Urban Arrow en Fatbike) worden er voorwaarden gesteld aan de fietsverzekering. Deze fietsen kunnen niet overal verzekerd worden.

FAQ Elektrische fietsverzekering

Is het mogelijk om op een elektrische fiets ook zonder ondersteuning te fietsen?

Ja, dat kan zeker. Wanneer je de motor uitschakelt of wanneer de accu leeg is, kun je gewoon blijven trappen. Houd er wel rekening mee dat het fietsen dan wat zwaarder zal zijn.

Is het mogelijk om met een elektrische fiets harder te rijden dan 25 km/u?

Volgens de Europese EN-15194 norm voor EPAC (Electrically Power Assisted Cycle) is het wettelijk niet toegestaan ​​dat een e-bike ondersteuning biedt bij snelheden boven de 25 km/u. Normaal stopt de ondersteuning van een elektrische fiets dan ook bij een snelheid van 24 tot maximaal 26 km/u.

Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?
Het belangrijkste verschil tussen de twee elektrische fietsen is de snelheid. Een elektrische fiets kan tot 25 km/u gaan, terwijl een speed pedelec snelheden tot wel 45 km/u kan bereiken. Dit verschil komt door de begrenzing van de snelheid van een e-bike en het type motorsysteem dat wordt gebruikt bij een speed pedelec.

ElektrischeFietsverzekering.nl

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.
Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897