Elektrische Fietsverzekering Advies

Wat is een goede fietsverzekering en waar moet je op letten als je een verzekering voor je e-bike gaat afsluiten? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Er is geen beste fietsverzekering, iedereen heeft andere wensen en budget. Wij kunnen je wel een richting opsturen.

Tips voor het afsluiten van een elektrische fietsverzekering

Premie fietsverzekering

De premies van verschillende fietsverzekeringen lopen flink uiteen. Dit komt omdat er grote verschillen zijn tussen wat de ene verzekering verzekert en wat de andere verzekeraar dekt. Het is dus goed om niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar de inhoud van de fietsverzekering. Over het algemeen is het belangrijk om de volgende punten langs te lopen als je fietsverzekeringen vergelijkt:

Elektrische fietsverzekering vergelijken?

Je ziet direct welke elekrische fietsverzekering het beste bij je past.

Fietsverzekering looptijd

Er zijn elektrische fietsverzekeringen met een vaste looptijd en er zijn doorlopende fietsverzekeringen. Met vaste looptijd moet je direct de premie voldoen voor 3 of 5 jaar. Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je per maand (minimaal 1 jaar). Beide soorten kunnen aangevuld worden met all-risk dekking en pechhulp.

Alle elektrische fietsverzekeraars

Alle fietsverzekeraars vergelijken? Gebruik dan onze handige fietsverzekering vergelijker

Fietsverzekering premie factoren

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van een fietsverzekering. Hieronder staan enkele van de belangrijkste factoren:

Type fiets

Afhankelijk van het type fiets dat je wil verzekeren betaal je een bepaalde premie. Een elektrische fiets is over het algemeen duurder om te verzekeren dan een gewone fiets. Heb je een elektrische bakfiets? Dan zul je nog meer premie moeten betalen voor je verzekering.

Meer informatie over alle type elektrische fietsen

Prijs fiets

De hoogte van je premie hang af van de prijs van je fiets, dit is logisch want bij diefstal krijg je een percentage van de nieuwprijs uitgekeerd. Dus heb je een dure fiets gekocht? Houd dan rekening met een hogere premie.

Woonplaats

Voor de hoogte van je premie is de plaats waar je woont van belang. Dit komt omdat er in de ene plaats meer criminaliteit is dan op de andere plek. Over het algemeen betaal je meer premie in de randstad dan in de rest van Nederland. Ook studentensteden zijn populair onder fietsendieven en daarom betaal je over het algemeen ook op deze plekken meer premie.

Leeftijd

De meeste verzekeraars van fietsverzekeringen vragen er niet naar, maar een enkeling wel: je leeftijd. Let hier op als je verzekeringen met elkaar aan het vergelijken bent. Het is zonde als je denkt dat je een voordelige premie hebt gevonden en later blijkt dat je toch meer moet gaan betalen vanwege je leeftijd.

Accessoires

Heb je dure accessoires op of bij je fiets? Check dan of deze wel meeverzekerd zijn. In de meeste gevallen zal dit niet standaard het geval zijn. Kies je voor een all risk verzekering dan wordt er meer verzekerd dan wanneer je kiest voor een diefstal verzekering. Maar als je een dure fietskar hebt of kinderzitjes, bekijk dan goed of dit ook onder de all risk dekking valt. Of vraag na bij de verzekeraar wat het kost om ze mee te laten verzekeren.

Let op: Niet elke verzekeraar verzekert de accu standaard mee. Lees goed de kleine lettertjes om te weten hoe het zit met de accu, aangezien dit vaak een kostbaar en essentieel onderdeel is van je e-bike.

Benieuwd wat jouw fietsverzekering gaat kosten?

Ga dan naar onze handige fietsverzekering vergelijker en bespaar direct!

Goedgekeurd ART-Slot

Wanneer je je fiets laat verzekeren, zal de verzekeraar bepaalde eisen stellen aan het slot op je fiets. Veelal is vereist dat je een ART-gecertificeerd slot gebruikt. ART is een afkorting voor ANWB, RAI en TBBS: drie bedrijven/verenigingen die zich inzetten voor fietsers en motorrijders. TBBS bestaat inmiddels niet meer, maar de naam ART is ongewijzigd gebleven.

ART heeft verschillende sloten geclassificeerd en je kunt kiezen uit ART-1 tot en met ART-5 sloten. ART-1 sloten zijn het eenvoudigst te openen, ART-5 sloten het lastigst. Over het algemeen wordt een ART-3 slot geadviseerd voor elektrische fietsen.

Aanvullende verzekering

Heb je een goede fietsverzekering gevonden voor je e-bike? Dan kun je naast de basisverzekering ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Bij de meeste fietsverzekeraars kun je kiezen uit de volgende drie aanvullende verzekeringen:
  • Pechhulpdekking
  • Rechtsbijstand
  • Ongevallendekking

Pechhulpdekking

Wanneer je kiest voor pechhulpdekking komt er iemand naar je toe als je e-bike het tijdens een fietstocht begeeft.

Dus heeft je accu een storing? Krijg je een lekke band? Met de pechhulpdekking is dit geen probleem. Sommige verzekeraars bieden de service ook aan huis.

Meer informatie over Pechhulpdekking

Rechtsbijstand

Deze dekking is voor wanneer je een keer te maken krijgt met een aanrijding of een ongeval. In dergelijke gevallen zorgt de rechtsbijstandverzekering ervoor dat de schade op de verantwoordelijke partij wordt verhaald.

Ongevallendekking

Krijg je te maken met een ernstig fietsongeval en raak je hierdoor gehandicapt? Dan keert de verzekeraar een bedrag uit als je hebt gekozen voor de ongevallendekking. Wanneer je komt te overlijden, krijgen de nabestaanden een vergoeding uitgekeerd.

Advies per fietsmerk

  • Amslod elektrische fiets
  • Batavus elektrische fiets
  • Cortina  elektrische fiets
  • Gazelle elektrische fiets
  • Koga elektrische fiets
  • Riese und Muller elektrische fiets
  • Sparta elektrische fiets
  • Stella elektrische fiets
  • Stromer elektrische fiets
  • Veloretti elektrische fiets
  • VanMoof elektrische fiets

Voor sommige elektrische fietsmerken (zoals Urban Arrow en Fatbike) worden er voorwaarden gesteld aan de fietsverzekering. Deze fietsen kunnen niet overal verzekerd worden.

FAQ Elektrische Fietsverzekering

Fietsverzekering bij een fietsenwinkel afsluiten of online?

Voordelen van online een fietsverzekering afsluiten:

  • Als je fiets gestolen is, krijg je het verzekerd bedrag zelf uitgekeerd. Je kan dan zelf bepalen waar je de nieuwe fiets gaat kopen.
  • Fietsenwinkels hebben vaak een beperkt aantal verzekeraars waar ze zaken mee doen, hierdoor kan je niet goed vergelijken

Voordelen van een fietsverzekering afsluiten via de fietsenwinkel:

  • Snel geregeld als je een nieuwe fiets koopt.
  • Wanneer je fiets gestolen is gaat de afhandeling vaak sneller.

De premie maakt geen verschil. Je betaald evenveel bij de winkel als online.

Wat kost een elektrische fietsverzekering?

De premie die je moet betalen hankt af van een aantal zaken: De soort fiets, de waarde van de fiets, je woonplaats en je leeftijd. Omdat deze voor iedereen anders is, hebben we eikgegevens gebruikt in onze elektrische fietsvergelijker. Hierdor krijg je een goed indicatie hoeveel je elektrische fietsverzekering gaat kosten.

Hoe lang moet je een elektrische fiets verzekeren?
Bij de meeste elektrische fietsverzekeringen krijg je maximaal 3 jaar de nieuwwaarde van de fiets terug bij diefstal. (sommige uitzonderingen 5 jaar) Daarna gaat er elk jaar een percentage af. Het volgende jaar krijg je dan bijvoorbeeld nog 75% van de nieuwwaarde terug. Ook is de kans op diefstal de eerste 3 jaar het hoogst.

Elektrische Fietsverzekering

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.
Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897