Framemaat e-bike

Wil je een nieuwe elektrische fiets? Dan moet je weten welke framemaat je nodig hebt. Een fiets met de juiste framemaat fietst namelijk het meest comfortabel en voorkomt blessures aan bijvoorbeeld je knieën. We leggen je graag uit hoe je de juiste framemaat kunt bepalen, zodat je een e-bike kunt vinden die perfect bij je lichaam past.

Waarom is de juiste framemaat zo belangrijk?

Het fietsframe is het skelet van je fiets: het verbindt alle onderdelen en zorgt voor stabiliteit en controle. Een verkeerde framemaat fietst niet lekker, zorgt ervoor dat je sneller vermoeid bent en kan voor blessures zorgen (aan bijvoorbeeld je knieën). De perfecte framemaat kan juist je fietsprestaties verbeteren en je fietsplezier verhogen. De goede framemaat is dus ontzettend belangrijk. Op deze pagina vind je enkele tips om de juiste framemaat voor jouw lichaam te bepalen.

Zo vind je wat de juiste framemaat is voor jouw lichaam:

 • Meet je binnenbeenlengte op
 • Raadpleeg een maattabel
 • Houd rekening met je rijstijl
 • Maak een testrit

  Twijfel je hierna nog steeds? Raadpleeg dan een professional uit een fietsenwinkel.

  De juiste framemaat voor je e-bike

  Het kiezen van de juiste fiets gaat veel verder dan alleen de kleur of stijl: de framemaat speelt een zeer belangrijke rol bij het vinden van een fiets die comfortabel rijdt. Het vinden van de juiste framemaat kan alleen lastig zijn, vooral voor beginnende fietsers. Hieronder leggen we je uit hoe je de juiste framemaat bepaalt wanneer je op zoek bent naar een nieuwe e-bike:

 • Meet je binnenbeenlengte: je binnenbeenlengte is belangrijk om de juiste framemaat te kunnen bepalen. Om deze goed op te meten, trek je je schoenen uit en plaats je je voeten ongeveer 15 cm uit elkaar. Meet vervolgens de afstand vanaf de grond tot aan je kruis. Zorg ervoor dat je de maat meerdere keren controleert om het juiste resultaat te krijgen.

  Als je jouw binnenbeenlengte weet, kun je de ideale framemaat berekenen, maar let op: deze berekening verschilt wel enigszins per type fiets.

  Voor racefietsen en hybride fietsen wordt je binnenbeenlengte meestal vermenigvuldigd met 0.70. Dus als je binnenbeenlengte 80cm is, zou je framemaat ongeveer 56cm (80cm x 0.70) zijn.

  Voor mountainbikes gebruik je een iets andere formule. Vermenigvuldig je binnenbeenlengte met 0.226 om je framemaat in inches te krijgen. Voor de bovengenoemde binnenbeenlengte van 80cm krijg je een framemaat van ongeveer 18 inch (80cm x 0.226).

  Let op: dit zijn algemene richtlijnen en kunnen variëren per merk en model. Het is vaak het beste om een maattabel te hanteren.

 • Maattabel: De meeste fietsfabrikanten hebben maattabellen die richtlijnen geven voor het kiezen van de juiste framemaat op basis van je binnenbeenlengte. Deze maattabellen variëren per fabrikant, dus zorg ervoor dat je de maattabel gebruikt die van het merk of model fiets is, waarin je geïnteresseerd bent.
 • Pas de maat aan op basis van je rijstijl: naast je binnenbeenlengte moet je ook rekening houden met je rijstijl en persoonlijke voorkeuren. Als je bijvoorbeeld een sportieve rijpositie wil, kun je misschien een iets grotere framemaat overwegen. Als comfort belangrijker voor je is, kan een iets kleinere framemaat misschien beter zijn. Een fietsenwinkel kan je adviseren bij het vinden van de juiste framemaat die past bij je individuele voorkeuren.
 • Test de fiets: Het is altijd een goed idee om een fiets eerst uit te proberen voordat je deze koopt. Een testrit helpt je niet alleen bij het bepalen van de juiste framemaat, maar ook bij het beoordelen van de algehele pasvorm en het comfort van de fiets. Tijdens de testrit moet je letten op zaken als de hoogte van het zadel, de afstand tot het stuur en de positie van je knieën tijdens het trappen. Deze factoren spelen allemaal een rol in het bepalen of de fiets de juiste maat is.
 • Raadpleeg een professional: Als je nog steeds twijfelt over de juiste framemaat, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een professionele fietsenwinkel. Ze hebben vaak ervaren medewerkers die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste maat en je kunnen begeleiden bij het vinden van een fiets die aan al je wensen voldoet. Als je namelijk lange armen of een lange romp hebt, kun je misschien beter kiezen voor een iets groter frame. Terwijl als je kortere armen of een kortere romp hebt, een kleiner frame beter kan zijn. Medewerkers in een goede fietswinkel weten dit en kunnen advies hierop aanpassen.

Het bepalen van de juiste framemaat is erg belangrijk als je comfortabel wil kunnen fietsen op je nieuwe fiets. Door je binnenbeenlengte te meten, een maattabel te gebruiken, rekening te houden met je rijstijl, een testrit te maken en advies in te winnen bij professionals, kun je de ideale framemaat voor jouw lichaam vinden.

FAQ Elektrische fietsverzekering

Moet ik bij het meten van mijn binnenbeenlengte rekening houden verschillende fietsen?

Nee, de methode voor het meten van je binnenbeenlengte blijft hetzelfde, ongeacht of je een reguliere fiets of een e-bike zoekt. Het is wel belangrijk om je binnenbeenlengte nauwkeurig op te meten, omdat op basis hiervan de juiste framemaat wordt bepaald, ongeacht het type fiets.

Kan ik dezelfde maattabel gebruiken voor een e-bike als voor een reguliere fiets?

Over het algemeen kun je dezelfde maattabel gebruiken voor het bepalen van de juiste framemaat voor een e-bike als voor een reguliere fiets. Raadpleeg wel altijd de maattabel die wordt geleverd door de fabrikant van de e-bike waarin je geïnteresseerd bent. Sommige fabrikanten maken namelijk aanpassingen aan bepaalde modellen en die hebben consequenties voor de framemaat.

Speelt het gewicht van de motor en de accu een rol?

Over het algemeen is het gewicht van de motor en de accu bij een e-bike goed verdeeld en heeft het geen grote invloed op de framemaatkeuze. Het is wel altijd een goed idee om een testrit te maken, zodat je de fiets kan ervaren en het comfort kunt beoordelen, inclusief hoe het gewicht van de motor en hoe de accu aanvoelt tijdens het fietsen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897