GPS chip

GPS chip op je E-Bike / Elektrische fiets

Een e-bike is een dure fiets en waarschijnlijk wil je er alles aan doen om te voorkomen dat deze gestolen wordt. Een goed slot is dan natuurlijk belangrijk, maar daarnaast is een GPS chip ook handig om ervoor te zorgen dat, mocht je fiets toch gestolen worden, je hem weer snel terug kan vinden.

Wat is een GPS chip?

GPS is een afkorting voor Global Positioning System. Het systeem is tientallen jaren geleden bedacht door het Amerikaanse leger om ervoor te zorgen dat militairen de positie van het leger konden nagaan. Een GPS tracking system bestaat uit drie onderdelen, te weten

  • Een chip
  • Satelliet
  • Ontvanger

De chip zit in of op het frame van je fiets en zendt signalen uit die worden opgepikt door een satelliet. Minimaal drie verschillende satellieten moeten het signaal oppikken om de locatie van je fiets goed te kunnen bepalen. De signalen van de satelliet worden door je ontvanger, meestal je mobiele telefoon, geregistreerd en zo krijg jij te horen waar je fiets zich bevindt. Dit is meestal op zo’n drie meter nauwkeurig. Hoe meer satellieten een signaal van de GPS hebben ontvangen, hoe nauwkeuriger de locatie kan worden bepaald.

Voordelen GPS chip

Het voordeel van een GPS chip op of in je fiets is dat je eenvoudig je fiets kan lokaliseren. Niet alleen als de fiets gestolen is, maar ook als je een dagje bent gaan winkelen in de stad en niet meer weet waar je precies je fiets hebt gezet. Voor chaotische of warrige mensen, is een GPS chip een uitkomst.


Daarnaast biedt een GPS chip uitkomst als je fiets gestolen is, je kunt zo eenvoudig lokaliseren waar je fiets is. Sommige fietsmerken hebben een contract met een rechercheteam die je fiets dan vervolgens ophaalt. Doe dit liever niet zelf: je wil liever niet in contact komen met criminelen en als ze je fiets ergens binnen hebben gezet, ben je zelfs strafbaar als je probeert binnen te komen. Wanneer een rechercheteam ziet dat je fiets op particulier terrein is geplaatst, zullen zij contact opnemen met de politie om je fiets op rechtmatige wijze terug te krijgen.

Nadelen GPS chip

Een GPS chip lijkt ideaal, maar er is ook een nadeel en dat is dat GPS veel energie verbruikt. Om deze reden worden GPS trackers vooral op e-bikes geplaatst, op gewone fietsen gaat de batterij te snel leeg om er handig gebruik van te kunnen maken. Op e-bikes kan dit dus wel, maar je accu zal er wel sneller leeg door gaan.


GPS verbruikt dus veel stroom. Dit zorgt ervoor dat het het meest handig is als je GPS tracker hebt die aangesloten is op je accu. Bij sommige fietsmerken gebeurt dit automatisch, zoals VanMoof en sommige modellen van Sparta. Heb jij een e-bike en geen GPS tracker erop, maar wil je dat wel? Realiseer je dan dat als je een losse tracker koopt en deze op je fiets plakt, dat de batterij regelmatig vervangen moet worden. Veel fietsmerken raden dit dan ook af. Wil je dit toch? Laat je dan goed informeren om ervoor te zorgen dat je ook echt profijt hebt van je aanschaf.
Sommige bedrijven bieden aan om een GPS tracker in je fiets te plaatsen die verbonden wordt met de accu, toch is dit vaak lastig achteraf: metaal blokkeert het GPS signaal en de meeste fietsen zijn van metaal gemaakt. Om deze reden is het belangrijk dat er bij het ontwerp van een fiets al rekening wordt gehouden met de plaatsing van een GPS tracker.

Alternatieven fiets trackers

  • Het lora-netwerk: GPS kent voornamelijk voordelen, maar door het hoge energieverbruik wordt er toch naar alternatieven gezocht. Het lora-netwerk is er daar een van. Dit systeem werkt op radiogolven en verbruikt erg weinig stroom, doorgaans gaat de batterij in de zender zo’n vier jaar mee. Een zender is bovendien klein en kan eenvoudig op een fiets worden geplaatst. Heb je een fiets waar geen GPS tracker op zit en wil je wel je fiets kunnen traceren? Dan is het plaatsen van een zender die verbinding heeft met lora-netwerk wellicht een goed alternatief.
  • Apple AirTag: Dit is een kleine tracker (zo groot als een grote knoop) die je kunt gebruiken om je fiets, te volgen. Je kunt de AirTag aan je fiets bevestigen met behulp van een accessoire zoals een hoesje of een sleutelhanger. Het voordeel is dat de AirTag relatief goedkoop is (tussen de 25 en 30 euro), Het nadeel is dat je wel een Apple/Iphone gebruiker moet zijn om de tag te gebruiken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897