ART-Slot

Goedgekeurde sloten voor E-Bike

Om te voorkomen dat je e-bike gestolen wordt, is het erg belangrijk dat je een goed slot op je fiets hebt. Verzekeraars stellen hier dan ook eisen aan. Heb je geen deugdelijk slot op je e-bike dan is er een kans dat je je fiets niet verzekerd krijgt of dat je geen geld ontvangt wanneer je fiets gestolen wordt. Ben je op zoek naar een goed slot? Dan wordt vaak een ART gecertificeerd slot aanbevolen.

Wat is een ART slot?

ART is een stichting die zich inzet om diefstal van tweewielers te voorkomen. ART is een afkorting van de bedrijven en stichtingen die deze certificering zijn gestart, te weten: ANWB, RAI en TBBS. TBBS bestaat inmiddels niet meer, maar de naam ART is ongewijzigd gebleven. Inmiddels zijn ook andere verzekeraars en belangengroepen betrokken bij de ART certificering. Momenteel zijn de volgende organisaties betrokken bij de ART

  • De ANWB
  • De Nederlandse Vereniging van de Rijwiel- en Automobielindustrie
  • RAI Vereniging
  • BOVAG
  • Verschillende verzekeraars

De stichting test en controleert continue nieuwe sloten die op de markt komen. Dit betreft niet alleen sloten voor fietsen, maar ook sloten voor bromfietsen, scooters en motoren. Door te kiezen voor een ART gecertificeeerd slot ben je ervan gegarandeerd dat je een veilig slot hebt dat passend is bij de fiets die je hebt.

Welke classificaties zijn er?

ART heeft verschillende sloten geclassificeerd en gebruikt hiervoor nummers en sterren om de kwaliteit van het slot weer te geven. Er zijn ART-1 tot en met ART-5 sloten, waarvan ART-1 sloten het eenvoudigst zijn te openen en ART-5 sloten het lastigst. Over het algemeen kan worden gesteld dat:

  • Een slot met één ster minimale beveiliging biedt
  • Een slot met twee sterren geschikt is voor fietsen
  • Een slot met drie sterren geschikt is voor e-bikes, brom-, snorfietsen en scooters
  • Een slot met vier sterren geschikt is voor motorfietsen
  • Een slot met vijf sterren geschikt is voor zware en duurdere motorfietsen

ART Slot en fietsverzekering

Heb je een fietsverzekering afgesloten en wordt je fiets gestolen? Het is dan niet alleen belangrijk dat je de bon van je fiets nog hebt, het is ook noodzakelijk dat je kan aantonen dat je fiets op dat moment goed op slot stond. Daarom moet je aan de verzekeraar kunnen laten zien dat je de sleutels nog hebt. Zowel de reservesleutel als de sleutel die je op zak had. Ook verwachten ze gebruikssporen te zien, het is namelijk niet de bedoeling dat je een andere slot op je fiets laat zetten dan het slot dat erop zat toen je de fiets kocht en liet verzekeren.

Pas op voor fraude

ART sloten zijn populair, dit komt omdat de certificering zekerheid geeft en door verzekeraars vaak verplicht wordt gesteld. Helaas wordt er ook met de ART certificering gefraudeerd. Sommige slotenmakers zetten het ART logo op hun slot terwijl het slot nog helemaal niet is gekeurd en waarschijnlijk ook niet door de test zou komen. Dit zorgt ervoor dat je denkt dat je een stevig en veilig slot koopt, terwijl dit in feite helemaal niet het geval is. Daarnaast kan je problemen krijgen als je e-bike gestolen wordt en blijkt dat je geen ART gecertificeerd slot had. Het kan zijn dat de verzekeraar niet uitkeert, het is daarom altijd verstandig om dubbel te checken of je slot wel echt de ART certificering heeft die erop staat.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897