Fietshelm

Fietshelm voor e-bike / elektrische fiets

Wanneer je op een e-bike fietst ga je een stuk sneller dan op een normale fiets. Als je valt, zal de klap dan ook groter zijn. Daarnaast wijzen cijfers uit dat de kans op een ongeval groter is, wanneer je op een e-bike fietst. Veel mensen in het verkeer verwachten namelijk niet dat een fietster zo’n hoge snelheid behaalt, waardoor er inschattingsfouten worden gemaakt en dit vergroot de kans op ongelukken. Het is daarom verstandig om een helm te dragen als je op een e-bike fietst.

Is het verplicht om een helm te dragen op een e-bike?

Wanneer je op een fiets rijdt, is het in Nederland niet verplicht om een helm te dragen. Dit geldt ook voor standaard e-bikes die tot 25 km/u gaan. De enige fiets waarbij een helm wel verplicht is, is bij de speed pedelec: dit is een fiets die tot maximaal 45 km/u gaat.


Er zijn discussies in Nederland gaande of een helm ook op de normale e-bike verplicht moet worden gesteld. In vrijwel alle landen ter wereld is het namelijk zo dat je een helm op moet als je gaat fietsen. Echter, in Nederland is dit nooit het geval geweest en over het algemeen is de infrastructuur in ons land ook beter dan elders: er zijn vrijwel overal fietspaden en dit verkleint de kans op ernstige ongelukken. Toch is het aantal ernstige fietsongevallen afgelopen jaren toegenomen, wat de discussie over het verplicht stellen van een fietshelm weer heeft aangewakkerd.


De Fietsersbond is tegen het verplicht stellen van een helm. Dit komt omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel mensen niet meer zo snel de fiets zullen pakken als ze een helm op moeten. Dit heeft schadelijke effecten op de volksgezondheid en deze schadelijke effecten zijn groter dan het positieve effect dat een fietshelm oplevert. De helm beschermt namelijk alleen tegen specifieke ongelukken die plaatsvinden bij relatief lage snelheid. De Fietsersbond pleit daarom voor betere infrastructuur en voorlichting, waaronder fietslessen voor kinderen.

Welke helm beschermt het beste?

Elke fietshelm moet in Nederland aan de EN 1078 norm voldoen. Dit zorgt ervoor dat je er vanuit kunt gaan dat alle helmen die aan deze norm voldoen even goed beschermen, ongeacht de prijs. Wel is het zaak dat de helm goed past. Een helm die te groot of te klein is, biedt geen goede bescherming. Om deze reden is het verstandig om je fietshelm te kopen in een fietsenwinkel waar je verschillende helmen kunt passen en waar je goed advies ontvangt. Bestel je de fietshelm toch liever online, let dan op de volgende punten:

  • De helm blijft ook op je hoofd zitten als je het riempje onder je kin niet vastzet.
  • De helm mag niet knellen
  • De helm moet tot net boven je wenkbrauwen komen
  • Het riempje onder je kin zit goed als je twee vingers tussen het riempje en je kin kan stoppen

Hoe bepaal ik de maat van een fietshelm?

Om de juiste maat van een fietshelm te bepalen, kun je het beste een meetlint gebruiken. Meet daarbij de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen en oren. Dit is de meest nauwkeurige manier om de juiste maat te bepalen. Controleer ook altijd of de helm een goede pasvorm heeft als je hem op hebt, zodat hij niet te strak of te los zit.

Infographic Fietshelm maat bepalen

Wat kost een helm?

Fietshelmen zijn er in allerlei prijscategoriën, de goedkoopste fietshelmen zijn zo’n €25,- en de duurdere zijn meer dan €180,-. Veel mensen denken dat de duurste fietshelm het beste beschermt, maar dit is niet zo. Een fietshelm moet aan bepaalde wettelijke normen voldoen en alle fietshelmen die hieraan voldoen, bieden dezelfde bescherming. Door te kiezen voor relatief goedkope helm, lever je dus niet in op veiligheid. Vaak lever je wel in op comfort, goedkope helmen zijn namelijk bijvoorbeeld zwaarder.


Ben je op zoek naar een helm voor je speed pedelec? Dan moet je op een hoger bedrag rekenen. Er worden namelijk andere eisen gesteld aan een helm voor een speed pedelec. Doordat je een hogere snelheid rijdt, moet de helm betere bescherming bieden dan de standaard fietshelm. De helm moet een NTA 8776 keurmerk hebben en deze helmen bieden naast bescherming aan je schedel, ook bescherming aan je slaap en nek.

Welke helm is het beste op je e-bike?

Elke helm die aan de EN 1078 norm voldoet en de goede maat heeft voor jouw hoofd, is geschikt en veilig. Echter, er zijn naast de veiligheidsnorm nog tal van andere aspecten die een helm prettig of beter maken. Wat de beste helm is, is persoonlijk. Let als je op zoek bent naar een helm op de volgende punten:

  • Het comfort van de helm: zit de helm prettig?
  • Is de helm licht?
  • Is de helm makkelijk te combineren met bijvoorbeeld een zonnebril?
  • Is de kin sluiting eenvoudig in het gebruik?
  • Biedt de helm voldoende ventilatiemogelijkheden?

Hiernaast kunnen ook andere dingen belangrijk voor je zijn: wil je bijvoorbeeld een ruisdemper gebruiken en kan dat wel in combinatie met de helm die je op het oog hebt? Sommige dames dragen hun haar graag in een paardenstaart en willen dit ook met een fietshelm kunnen blijven doen. Anderen willen in de winter graag een muts onder hun fietshelm kunnen dragen. Afhankelijk van je wensen, is de ene helm beter dan de andere. Let daarnaast op de garantietermijn die op de helm wordt geboden, bij het ene merk is dit drie jaar, bij het andere merk vijf jaar.

Fietshelm voor dames, heren en kinderen

Als je op zoek bent naar een fietshelm zie je al snel dat er verschillende maten zijn en over het algemeen hebben mannen een groter hoofd dan vrouwen. Een fietshelm werkt alleen als de helm goed past en aansluit bij de vorm van je hoofd. Om deze reden moet je nooit de helm pakken van je partner of huisgenoot. Zorg dat je in een meerpersoonshuishouden allemaal een eigen helm hebt, passend bij de vorm en maat van je hoofd.

Ben je op zoek naar een fietshelm geschikt voor kinderen? Let dan op het EN 1080 keurmerk, dit is een keurmerk speciaal voor fietshelmen voor kinderen. Helmen die aan deze voorwaarde voldoen hebben een kinband die losspringt als er een bepaalde kracht op komt. Dit zorgt ervoor dat kinderen niet kunnen stikken als ze met een helm op gaan spelen.

Wanneer is een fietshelm aan vervanging toe

Over het algemeen gaat een fietshelm 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van de helm en hoe je met de helm bent omgegaan. In de helm staat soms de productiedatum en soms ook een houdbaarheidsdatum. Ben je met je helm gevallen? Dan dien je sowieso een nieuwe helm te kopen, ook als je geen beschadigingen ziet. Dit komt omdat er in het piepschuim en de aanhechting van de binnen- aan de buitenzijde onzichtbare scheurtjes en beschadigingen kunnen zijn ontstaan die ervoor zorgen dat de helm bij een volgende val niet meer de beveiliging biedt die de helm in eerste instantie bood. Een beschadigde helm kan zelfs breken bij een nieuwe val. Zorg er dus voor dat je goed voor je helm zorgt en een nieuwe koopt, wanneer deze aan vervanging toe is.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897