Fatbike

De fatbike is de afgelopen tijd flink toegenomen in populariteit en is vooral geliefd bij jongeren. De fatbike ziet er namelijk stijlvol uit en is ook nog eens een stuk goedkoper dan een elektrische fiets. Toch komt er veel kijken bij het kiezen van een fatbike. Op deze pagina geven we je meer informatie over welke regels er gelden voor de fatbike en waar je op moet letten bij het kopen van een.

Wat is een fatbike?

De fatbike vindt zijn oorsprong al in het begin van de jaren 1900, maar fatbikes zoals we die nu kennen, zijn eind jaren ‘90 pas ontstaan. Ze zijn toen ontworpen om off-road te rijden, op plekken met bijvoorbeeld sneeuw, zand, en modder. De brede banden zorgen voor meer grip en stabiliteit, waardoor je gemakkelijker kunt rijden op zachtere ondergronden, en het dikke frame is bestand tegen extremere weersomstandigheden. Tegenwoordig zijn ze ook zeer populair om in steden te rijden, omdat ze meer grip bieden op ongelijke wegen en stoepen.

Welke regels gelden voor het gebruik van een fatbike?

Voor het gebruik van de fatbike gelden dezelfde regels als voor het gebruik van elektrische en gewone fietsen:

  • Je hebt geen rijbewijs nodig;
  • Je hoeft geen kenteken aan te vragen;
  • Er geldt geen helmplicht;
  • Je hoeft geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten;
  • Er geldt geen minimumleeftijd;
  • De fatbike heeft een maximumsnelheid van maximaal 25 kilometer per uur;
  • De motor heeft een vermogen van maximaal 250 watt;
  • Je mag rijden op het fiets- en brom/fietspad;
  • Het is niet toegestaan om te appen of bellen tijdens het fietsen;
  • Je mag niet de weg op als je onder invloed bent van meer dan 0,5 promille alcohol, drugs en bepaalde medicatie.

Als de fatbike andere kenmerken heeft dan een elektrische fiets (bijv. harder dan 25km/uur) dan moet deze gekeurd worden als een bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Let op dat de regels voor een bromfiets (en speedpedelec) anders zijn dan die voor een snorfiets. Als je fatbike niet aan de regels voldoet, mag je er niet de openbare weg mee op.

Kan je een fatbike verzekeren?

De fatbike kun je momenteel niet verzekeren bij grote aanbieders zoals Allianz, ANWB, ASR, Interpolis, Univé, en Unigarant. Dit is een tijdelijke maatregel; er wordt rond maart 2024 een oplossing verwacht. De verzekeraars hebben deze maatregel om twee redenen genomen:

  • Fatbikes worden te vaak opgevoerd. De maximale snelheid ligt dan vaak ver boven de 25 kilometer per uur, en hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Een opgevoerde fatbike mag niet zonder kentekenplaat de openbare weg op. Als een ongeluk gebeurt, zal de schade niet vergoed worden door de WA-verzekering.
  • De diefstallen op fatbikes nemen toe. Wanneer het aantal diefstallen toeneemt, zal dit een negatieve invloed hebben op de premie van de verzekering.

Gelukkig kun je sinds 1 februari 2024 fatbikes van Phatfour en Knaap weer verzekeren. Deze merken hebben een samenwerking met een verzekeringsmaatschappij. Let op dat de anti-diefstal verzekering van Phatfour enkel geldt voor de FLX-modellen. Knaap biedt wel een anti-diefstalverzekering voor elk model.

Tips

Het aanschaffen en gebruiken van een fatbike brengt veel met zich mee. Hieronder volgen enkele tips om je op weg te helpen.

Goedgekeurd ART-slot

Het is belangrijk om een goed slot op je e-bike te hebben om diefstal te voorkomen, zeker gezien het hoge aantal diefstallen van fatbikes. Zonder een deugdelijk slot is de kans groot dat je jouw fatbike niet verzekerd krijgt. Een ART-gecertificeerd slot wordt vaak aanbevolen. Check onze ART-slot pagina voor meer informatie.

Helm

Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is voor bestuurders van een fatbike, wordt het wel aangeraden, zeker als jouw fatbike sneller gaat dan 25 kilometer per uur. Voor meer informatie, zoals de maat van een fietshelm en welke de beste bescherming biedt, check onze pagina over fietshelmen.

Accu

De accu van een fatbike moet regelmatig worden opgeladen. Voor lange afstanden is het aan te raden te kiezen voor een grotere en zwaardere accu.

Onderhoud

Een fatbike heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Bedenk dat hoe meer je offroad rijdt, des te sneller jouw fatbike onderhoud nodig zal hebben. Check onze pagina over onderhoud voor meer onderhoudstips voor jouw e-bike.

Accessoires

Personaliseer jouw fatbike door accessoires toe te voegen! Om jouw fatbike diefstalproof te maken, overweeg een gps-tracker en alarmbox aan te schaffen. Als je vaak samen met een vriend(in) op pad gaat, kies dan voor een achterzitje en voetsteunen.

Populaire fatbikes

Als het gaat om het kiezen van een fatbike zijn deze het meest populair:

  • Phatfour FLX: Dit is de eerste fatbike met een directe aandrijfmotor. Deze zorgt ervoor dat je sneller start en stopt. De FLX heeft een bereik van 100 kilometer; ideaal dus voor langere ritten! Met het langwerpige zadel kun je gemakkelijk iemand achterop nemen of zelf breeduit zitten.
  • Super 73Z Miami: Door het stoere design blinkt deze fatbike uit! De Z Miami is voorzien van een prettig zadel dat ideaal is voor mensen met rugklachten. Er zitten 8 versnellingen op deze e-bike, en de motorinstellingen kunnen via een app aangepast worden.
  • OUXI V8: Door de 20 inch dikke banden heeft de V8 goede grip op elke ondergrond. De uitneembare accu heeft een USB-poortaansluiting om je telefoon op te laden; zo ben je overal en altijd bereikbaar. Verder heeft de e-bike 7 versnellingen en is deze geschikt als tweezits.
  • OUXI V20: Net als de V8 is de V20 geschikt voor alle terreinen, heeft deze 7 versnellingen, en kun je er gemakkelijk iemand mee achterop nemen. Verbeteringen in dit model zijn het grotere rijcomfort door het hogere stuur en een voor- en achtervering, en een groter led-display met kleur.
  • EB4: De EB4 weegt door het lichte frame slechts 28 kilo en biedt extra comfort door het ergonomisch ontworpen zadel en hoge stuur. Verder heeft deze e-bike een bereik van 80 kilometer, 7 versnellingen, en een led-display met kleur.
  • EB8: De EB8 is een verbeterde versie van de EB4. Dit model heeft een hogere batterijcapaciteit, waardoor het een grotere actieradius heeft. Anders dan de EB4, biedt dit model nog meer rijcomfort vanwege de dubbele achtervering en beschikt het over een geïntegreerd alarmsysteem met afstandsbediening.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897