E-bike gestolen

Diefstal van fietsen komt helaas vaak voor. Vooral in drukke steden is de kans dat je fiets gestolen wordt aanwezig. Elektrische fietsen zijn daarnaast ook duurder dan normale fietsen en daardoor een aantrekkelijk doelwit voor diefstal. Als je slachtoffer wordt van fietsdiefstal is dat niet alleen erg vervelend, maar heeft dat ook financiële gevolgen. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je moet doen als je elektrische fiets wordt gestolen en bespreken we een aantal tips om diefstal van je fiets te voorkomen.

Ik ben niet verzekerd

Wanneer je geen verzekering hebt afgesloten voor je elektrische fiets kan dit bij diefstal nadelige gevolgen hebben. De kans is groot dat je jouw fiets kwijt bent en dat je zelf een nieuwe e-bike aan moet schaffen.

Fietsdepot

Voordat je een nieuwe fiets aanschaft is kun je het beste eerst controleren of je fiets niet is weggehaald. Wanneer je je fiets ergens parkeert waar dat eigenlijk niet is toegestaan kan het namelijk zo zijn dat de gemeente jouw fiets weggehaald heeft. De fiets wordt dan geruimd en naar een fietsdepot gebracht. Hier kun je je fiets (vaak tegen betaling) weer ophalen. Check daarom altijd eerst of je fiets niet in een van de depots bij jou in de buurt staat.

Aangifte doen

Wanneer je fiets niet in een fietsdepot staat kun je ervan uit gaan dat deze gestolen is. In dit geval is het belangrijk dat je aangifte doet van de diefstal. Je kunt dit online doen, via de website van de politie, of een afspraak inplannen. Bij een aangifte is het handig om verschillende kenmerken van je fiets door te geven, zoals het merk, het model en het framenummer. De registratiekaart van je fiets is een handig hulpmiddel om hierbij te gebruiken. Wanneer je aangifte hebt gedaan van diefstal komt je elektrische fiets in het fietsdiefstalregister te staan. Hier kunnen fietsen op chipnummer of op merk en framenummer worden opgezocht. Daarnaast zorgt aangifte doen ervoor dat jij je fiets terugkrijgt op het moment dat deze wordt gevonden.

Mijn elektrische fiets is verzekerd

Als je een verzekering hebt afgesloten voor je elektrische fiets is het belangrijk dat je bij diefstal aangifte doet en direct contact opneemt met je verzekeraar. Let er wel op dat je een verzekering hebt afgesloten die diefstal dekt. Wat de verzekeraar nodig heeft om de diefstal af te handelen vind je in de polisvoorwaarden. Dit kan per verzekeraar verschillen. Afhankelijk van je verzekeraar ontvang je vervolgens een vergoeding voor (een deel van) de kosten van de fiets, of een vervangende fiets. Daarnaast ontvang je, indien je deze hebt meeverzekerd, ook een vergoeding voor de accessoires bij je fiets.

Verzekering bij diefstal, waar moet ik op letten?

Als je een elektrische fiets hebt, is het belangrijk om te overwegen om een verzekering af te sluiten. Een fietsverzekering kan je namelijk helpen om de financiële schade te beperken als je fiets gestolen wordt. Maar hoe werkt een verzekering bij diefstal van een elektrische fiets?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten fietsverzekeringen zijn, elk met hun eigen voorwaarden en dekking. Daarom is het verstandig om van tevoren goed de polisvoorwaarden te lezen, om te zien wat er precies vergoed wordt bij diefstal.

ART-slot

Bij veel verzekeraars gelden er voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, voordat zij de schade dekken. Een van deze voorwaarden is bij veel verzekeraars dat je  elektrische fiets op slot moest staan met een ART slot, vaak met twee sterren. In het geval van diefstal moet je de sleutel en de reservesleutel van dit slot aan de verzekeraar kunnen overhandigen. Daarnaast is het bij veel verzekeraars ook zo dat de fiets in een privéruimte of op een privégebied op slot moest staan.

Documenten

Veel verzekeraars hebben bij diefstal van de fiets bepaalde documenten nodig om de schade te kunnen afhandelen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om:

 • Het proces verbaal van de aangifte
 • De aankoopnota van de elektrische fiets
 • De bon van het ART slot en eventuele accessoires

Welke documenten je moet aanleveren kan per verzekeraar verschillen. Bekijk dus goed welke documenten jouw verzekeraar nodig heeft in de polisvoorwaarden of op de website van de verzekeraar.

Wat wel of niet verzekerd is

De dekking in het geval van diefstal is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten en kan daarnaast ook per verzekeraar verschillen. Controleer wat er binnen de dekking van de verzekering valt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De accu
 • Accessoires van de elektrische fiets
 • De verzekerde waarde van de elektrische fiets

Nieuwe / Refurbished elektrische fiets kopen

Elektrische fiets gestolen en geen verzekering? Dat is balen! Een nieuwe elektrische fiets is zo een paar duizend euro. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bedrijven die refurbished elektrische fietsen verkopen. Niet nieuw, maar wel goed nagekeken en met garantie.

Diefstal van je elektrische fiets voorkomen

Het is erg vervelend als je elektrische fiets wordt gestolen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat jouw e-bike gestolen wordt.

 • Gebruik een goed slot: een stevig en betrouwbaar slot is essentieel om fietsdiefstal te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een ART-goedgekeurd slot met minimaal twee sterren. Maak het slot altijd vast aan het frame van de fiets en aan een vast object zoals een fietsenrek of lantaarnpaal.
 • Parkeer je fiets op een veilige plek: kies bij voorkeur een bewaakte fietsenstalling of een plek met cameratoezicht.
 • Neem accessoires mee: laat geen waardevolle accessoires zoals fietscomputers, verlichting of zadelhoezen op je fiets zitten. Neem ze mee als je de fiets parkeert.
 • Maak je fiets herkenbaar door bijvoorbeeld een opvallende sticker of tape op het frame te plakken. Hierdoor is je fiets minder aantrekkelijk voor dieven en is hij makkelijker terug te vinden als hij gestolen wordt.
 • Registreer je fiets bij de politie of bij een online fietsregistratiedienst. Hierdoor is je fiets makkelijker terug te vinden als hij gestolen wordt.

Verzeker je elektrische fiets

Fietsdiefstal komt helaas vaker voor dan je denkt. Zeker in drukke steden is het risico dat je elektrische fiets gestolen wordt groot. Om de financiële schade die hierbij komt kijken te beperken kun je overwegen een verzekering af te sluiten voor je e-bike. Er zijn verschillende soorten verzekeringen en verzekeraars. Bekijk de polisvoorwaarden en vergelijk verschillende verzekering om te bepalen welke verzekering het best bij jouw situatie past.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897