Speed pedelec verzekeren

Speed pedelec fietsverzekeringen

Speed pedelecs zijn dure fietsen. Dit komt doordat er een zwaardere motor in zit om een hoge snelheid te kunnen bereiken. Elektrische fietsen zijn populair onder fietsendieven en ook eigenaars van speed pedelecs doen er goed aan om hun fiets goed op slot te zetten en een fietsverzekering af te sluiten. Waar moet je op letten als je je speed pedelec wil verzekeren? En wat is precies het verschil tussen een e-bike en speed pedelec? Wij zetten het voor je uiteen.

Verschil E-bike en speed pedelec

Het verschil tussen een e-bike en speed pedelec zit in de maximale snelheid die kan worden bereikt. Een e-bike is begrensd bij 25 km/u en een speed pedelec bij 45 km/u. Hierdoor zit er vaak een zwaardere motor in de fiets en is deze ook robuuster qua uiterlijk. Doordat de fiets sneller kan, heeft dit ook gevolgen en verplichtingen voor de eigenaar. Je wordt voor de wet aangezien als eigenaar van een bromfiets en daar horen bepaalde verplichtingen bij:

  • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om op een speed pedelec te rijden
  • Je dient over een bromfietsrijbewijs te beschikken
  • Je bent verplicht om een goedgekeurde bromfietshelm te dragen
  • Je speed pedelec hoort een kenteken te hebben
  • De speed pedelec dient een achteruitkijkspiegel te hebben
  • Je moet binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden
  • Je bent verplicht om een WA verzekering af te sluiten

Welke verzekering heb ik nodig bij een speed pedelec?

Het is verplicht om bij een speed pedelec een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Dit houdt in dat je verzekerd bent wanneer je een ander schade berokkent wanneer je op de fiets zit. De kosten hiervan hangen af van je:

  • Leeftijd
  • Woonplaats
  • Schadevrije jaren

Er zijn verschillende WA verzekeringen waaruit je kunt kiezen. Kort gezegd zijn er drie type WA verzekeringen voor je speed pedelec:

  • WA basis
  • WA beperkt casco/WA diefstal
  • WA allrisk/volledig casco

De WA basis is de minimale verzekering die je dient te hebben, wanneer je een speed pedelec bezit. De basis verzekering keert uit als jij per ongeluk een ander schade berokkent met je fiets. De WA beperkt casco/WA diefstal is ook een fietsverzekering en keert dus uit wanneer je fiets gestolen wordt. Een fietsverzekering is niet verplicht maar aangezien speed pedelecs zeer kostbare fietsen zijn is dit verstandig. Wanneer je gaat voor een allrisk dekking of volledig casco, is je speed pedelec ook verzekerd tegen schade en schade door eigen schuld. Dit is de meest uitgebreide dekking en zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt fietsen.

Soorten verzekeringen

Wanneer je een verzekering gaat afsluiten voor je fiets, kom je er al snel achter dat er niet alleen verschillende verzekeringen zijn qua dekking, maar ook qua looptijd. Er zijn twee soorten verzekeringen:

  • Een kortlopende of aflopende verzekering. Deze fietsverzekering heeft een vaste looptijd, is deze periode afgelopen dan is je fiets niet meer verzekerd. Bij dergelijke verzekeringen betaal je vaak in een keer de premie.
  • Doorlopende fietsverzekering. Deze verzekering is, zoals de naam al suggereert, voor onbepaalde tijd en loopt pas af als je de verzekering opzegt. Bij dergelijke verzekeringen betaal je de premie doorgaans maandelijks.

Speciale voorwaarden

De speed pedelec is een elektrische fiets met een hoog prijskaartje. Om deze reden kan het zijn dat de verzekeraar bepaalde eisen stelt als je een verzekering voor je speed pedelec afsluit. Lees om deze reden goed de kleine letters van je verzekering door. Voorwaarden die door verzekeraars regelmatig gesteld worden, zijn:

  • De speed pedelec moet in een afgesloten ruimte worden gestald, bijvoorbeeld een schuur of garage.
  • Er moet een apart slot op de accu zitten
  • Er worden bepaalde eisen aan het slot gesteld, bijvoorbeeld er moet minstens een ART-slot categorie 2 worden gebruikt.

Lees de algemene voorwaarden van de verzekering dus goed door. Het is zonde als je maandelijks geld betaalt en uiteindelijk bij schade of diefstal blijkt dat je niks krijgt uitgekeerd omdat je de voorwaarden niet goed begrepen had.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897