Tweedehands elektrische fiets

Tweedehands elektrische fiets verzekeren

Tweedehands e-bikes worden steeds populairder. Niet zo gek, want steeds meer mensen hebben of willen een e-bike en de prijs van een tweedehands fiets is lager dan van een gloednieuwe. Doordat de accu’s van steeds betere kwaliteit zijn, wordt de levensduur van een e-bike ook steeds een stuk langer. Dit zorgt ervoor dat de markt voor tweedehands e-bikes steeds groter wordt. Kun je een tweedehands e-bike eigenlijk verzekeren? En zo ja, zitten daar nog haken en ogen aan? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Acceptatie

Het is mogelijk om een tweedehands e-bike te verzekeren, maar de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Daarnaast zijn er ook verzekeraars die geen tweedehands e-bikes accepteren. Dit zijn:

  • Klaverblad
  • Verzekeruzelf
  • Europeesche

Klaverblad maakt dan weer een uitzondering: zij beschouwen fietsen als nieuw, als ze niet ouder zijn dan één jaar. Dus heb je een tweedehands fiets gevonden die nog geen jaar oud is, dan kun je hem toch verzekeren bij Klaverblad.


Verzekeraars Allianz Global Assistance en FietsNed accepteren fietsen ouder dan drie jaar niet. Andere verzekeraars hebben hier geen regels over opgenomen in hun algemene voorwaarden en bij de meeste verzekeraars kun je dus gewoon probleemloos terecht als je een tweedehands e-bike wilt laten verzekeren.

Eigen risico

Als het om tweedehands e-bike gaat en een fietsverzekering zijn er net zoveel keuzes te maken als wanneer je een fietsverzekering voor een nieuwe e-bike afsluit. Ook bij tweedehands e-bikes kun je kiezen uit een verzekering voor:

  • Diefstal
  • All risk
  • Bepaalde tijd
  • Onbepaalde tijd

Kies je voor een all risk verzekering dan heb je vaak te maken een eigen risico. Heb je een nieuwe fiets dan kun je vaak zelf het eigen risico bepalen. Bij tweedehands fietsen is dit bij veel verzekeraars anders. Omdat de kans op schade groter wordt naarmate je fiets ouder is, ben je vaak verplicht om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Taxatie

Bij een nieuwe fiets is het eenvoudig te bepalen wat de nieuwwaarde is. Bij een tweedehands e-bike is dit voor verzekeraars lastiger. Het verschilt per verzekeraar hoe wordt bepaald wat het verzekerde bedrag is voor je tweedehands e-bike. Er zijn twee methodes die worden gebruikt:

  • Nota
  • Taxatie

Verzekeraars die werken op basis van de nota gebruiken ook bij tweedehands fietsen de nieuwprijs of de aanschafprijs. Dit kan zijn de aanschafprijs van de tweedehands fiets of de prijs van de fiets in nieuwstaat, waarover een bepaald percentage wordt berekend. Op deze manier is de waarde van je fiets eenvoudig en snel berekend en weten zowel de verzekeraar als de verzekerde waar ze aan toe zijn.


Wanneer de verzekeraar werkt met de methode van de nota, is het erg belangrijk dat je deze goed bewaart. Wordt je fiets na drie jaar gestolen en ben je verzekerd, maar de nota kwijt? Dan zal het lastig worden om je gestolen fiets vergoed te krijgen. Bewaar het bonnetje dus altijd goed.


Werkt de verzekeraar op basis van taxatie? Dan moet je tweedehands fiets door de verzekeraar getaxeerd worden. Dit kan soms online, maar meestal moet je ervoor naar een fietshandelaar waarmee de verzekeringsmaatschappij samenwerkt. De fietshandelaar zal dan de waarde vaststellen en aan de hand hiervan kun je vervolgens een verzekering afsluiten voor je tweedehands e-bike.

Wereldwijde dekking

Houd je ervan om met je fiets de grens over te gaan? En wil je graag dat je tweedehands fiets dan ook verzekerd is? Een groot aantal verzekeraars geeft ook op tweedehands e-bikes wereldwijde dekking. Vraag bij de verzekeraar die je op het oog hebt na of er sprake is van wereldwijde dekking als dit niet duidelijk wordt aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897