E-bike regels in Nederland

Aan welke regels moet mijn e-bike voldoen in 2024

Ben je van plan om een e-bike aan te schaffen of ben je gewoon benieuwd wat de regels zijn voor elektrische fietsen? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt op deze pagina verzameld. We bespreken de belangrijkste regelgeving voor e-bikes in Nederland en geven je tips om veilig en verantwoord de weg op te gaan.

Regels Standaard E-bike

Wanneer je op een normale elektrische fiets gaat fietsen moet je aan de volgende wettelijke regels voldoen:

 • De e-bike mag niet harder gaan dan 25 km/u
 • Het maximale motorvermogen is 250 watt
 • Alle verkeersregels zijn gelijk aan die van niet elektrische fietsers
Infographic Regels Normale E-bike

Regels Speed Pedelec

Heb je een Speed Pedelec, dan moet je aan de volgende wettelijke regels voldoen:

 • Je moet ouder zijn dan 16 jaar
 • Een bromfietsrijbewijs hebben
 • Een WA-verzekering hebben afgesloten
 • Een goedgekeurde helm dragen
 • De fiets moet geregistreerd zijn en een geel kenteken hebben
 • Een linker achteruitkijkspiegel is verplicht
 • Je moet op het fiets/bromfietspad rijden of op de rijbaan
 • Maximale snelheid van een Speed Pedelec is 45 km/u
Infographic Regels Normale E-bike

E-bike wetgeving

E-bikes zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, en dat is niet zo raar: met een e-bike is fietsen nog eenvoudiger en leuker. Voordat je op je gloednieuwe elektrische fiets springt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regels die gelden voor e-bikes. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over e-bike wetgeving in Nederland.

Definitie van een e-bike

Laten we beginnen met de basis: wat is precies een e-bike? Een e-bike, ook wel elektrische fiets genoemd, is een fiets met een elektrische hulpmotor die je helpt bij het trappen. De motor wordt geactiveerd zodra je begint te trappen en stopt wanneer je niet meer trapt.

Twee categorieën e-bikes

In Nederland worden e-bikes onderverdeeld in twee categorieën:

 • De gewone elektrische fiets
 • De speed pedelec

De wetgeving voor beide categorieën verschilt, dus het is belangrijk om te weten tot welke categorie jouw e-bike behoort. Volgens de Nederlandse wetgeving mag de motor van een gewone elektrische fiets een maximaal vermogen hebben van 250 Watt en moet de ondersteuning stoppen bij 25 km/u, terwijl de speed pedelec snelheden tot 45 km/u mag halen en het maximale vermogen 4.000 Watt mag zijn.

Rijbewijs en leeftijdsgrens

Voor het rijden op een gewone elektrische fiets is geen rijbewijs vereist, er is ook geen minimale leeftijd aan gebonden. Voor de speed pedelec is een bromfietsrijbewijs (AM) verplicht en je moet minimaal 16 jaar oud zijn.

Helm en verlichting

Het dragen van een helm is niet verplicht voor gebruikers van gewone elektrische fietsen. Echter, voor speed pedelecs is het dragen van een speciale speed-pedelec-helm (NTA 8776) verplicht. Zorg er daarnaast altijd voor dat je e-bike voorzien is van goede verlichting en reflectoren, zowel voor als achter.

Verzekering en kenteken

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor een gewone elektrische fiets, toch is het wel zeer verstandig om er eentje te hebben: dit dekt eventuele schade die je veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen. Voor gewone elektrische fietsen is een kenteken niet nodig, maar voor speed pedelecs is een geel bromfietskentekenplaatje verplicht. Als je een speed pedelec hebt, ben je bovendien wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering).

Regels op de weg

Met een gewone elektrische fiets mag je zowel op het fietspad als op de rijbaan rijden. Voor speed pedelecs gelden echter andere regels. Binnen de bebouwde kom moeten zij gebruik maken van het fiets-/bromfietspad, en buiten de bebouwde kom is het verplicht om op de rijbaan te rijden, tenzij anders aangegeven. Houd er rekening mee dat speed pedelecs niet zijn toegestaan op autowegen en autosnelwegen.

Onderhoud en veiligheid

Net als bij gewone fietsen, is het belangrijk om je e-bike goed te onderhouden. Controleer regelmatig de bandenspanning, remmen en verlichting, en laat je e-bike minstens één keer per jaar nakijken door een professional. Je loopt de kans op een boete als je je fiets niet goed onderhoudt. Wist je dat je €40,- boete kan krijgen als de reflectoren op je fiets stuk zijn of ontbreken? En je €60,- boete kan krijgen als het frame van je fiets in slechte staat verkeerd? Meestal blijft het bij een waarschuwing van de politie, maar een goed onderhouden e-bike is niet alleen veiliger, maar gaat ook langer mee.

Overige regels

Heb je een speed pedelec? Dan ben je verplicht om een linker achteruitkijkspiegel op je fiets te hebben. Wel zo veilig als je op de rijbaan fietst en de bochten omgaat: met een achteruitkijkspiegel zie je veel sneller of het veilig is om af te slaan.

De Fatbike

Een fatbike is een e-bike met extra, dikke banden. Je ziet ze tegenwoordig overal, maar zijn ze legaal? Dat ligt eraan of de bike aan alle wettelijke eisen voldoet. Een van die eisen is:

 • Maximaal vermogen van 250 Watt en de ondersteuning moet stoppen bij 25 km/u
Wettelijke regels voor e-bikes in Nederland

Heeft de fatbike meer vermogen dan 250 watt en/of gaat deze harder dan 25 km/u? Dan wordt die aangemerkt als Speed Pedelec. Hiervoor gelden aanvullende regels:

 • Je moet ouder zijn dan 16 jaar
 • Een bromfietsrijbewijs hebben
 • Een WA-verzekering hebben afgesloten
 • Een goedgekeurde helm dragen
 • De fiets moet geregistreerd zijn en een geel kenteken hebben
 • Een linker achteruitkijkspiegel is verplicht
 • Je moet op het fiets/bromfietspad rijden of op de rijbaan
 • Maximale snelheid van een Speed Pedelec is 45 km/u

Belangrijk om te weten: Je mag GEEN gashendel hebben op een e-bike. Zowel op een normale e-bike als een Speed Pedelec. Met een gashendel is de fiets illegaal op de weg.

Consequenties en sancties

Houd je je niet aan de regels en heb je een e-bike die niet aan alle eisen voldoet dan heeft dit gevolgen:

 • Boete: voldoet je e-bike niet aan alle eisen, dan kun je een boete ontvangen. Het hangt af van wat er mankeert wat de hoogte van de boete is.
 • Inbeslagname: blijf je fietsen met je e-bike nadat je een boete hebt ontvangen en zorg je niet dat deze aan de wettelijke eisen gaat voldoen? Dan kan de politie je e-bike in beslag nemen.
 • Onverzekerd: wanneer je een ongeluk krijgt of veroorzaakt met een e-bike die niet aan de wettelijke eisen voldoet, ben je niet verzekerd. Dit kan dus grote financiële consequenties hebben.
Politie

FAQ wetten en regels voor e-bikes in Nederland

Wat is de boete voor een opgevoerde fiets?

In Nederland is er nog geen wet- en regelgeving die specifiek ziet op elektrische fietsen. Er bestaat ook geen boete voor te hard rijden, omdat er geen wettelijke maximumsnelheid voor fietsers is. Wel kan iemand beboet worden als andere verkeersdeelnemers in gevaar worden gebracht, de maximumstraf hiervoor bedraagt twee maanden hechtenis of een boete van maximaal €4.500,-. Daarnaast ben je niet verzekerd als je op een opgevoerde fiets rijdt. Al met al is het dus niet verstandig om je elektrische fiets op te voeren.

Is een helm verplicht op een e-bike?

Gaat je fiets niet harder dan 25 km/u? Dan ben je in Nederland NIET verplicht om een fietshelm te drgaen. Fiets je op een zogenaamde speed pedelec en kan je fiets maximaal 45 km/u, dan ben je wel verplicht om een helm (NTA 8776:2016) te dragen.

Hoe hard mag een elektrische fiets?

Een elektrische fiets mag in Nederland maximaal 25 km/u als de fiets geen kenteken heeft. Heeft de e-bike wel een geel kenteken? Dan is het een speed pedelec en dit type elektrische fiets mag maximaal 45 km/u.

Hoe hoog is de boete voor op je telefoon zitten als je fietst?

Als je fietst, mag je geen elektronische apparaten vasthouden en dus ook niet je telefoon. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, maar dit mag geen gevaar in het verkeer veroorzaken. Als je stilstaat mag je natuurlijk wel je telefoon gebruiken. Ben je aan het fietsen en gebruik je toch je telefoon, dan kun je hiervoor een boete krijgen van € 140,-.

Wat mag het vermogen zijn van een e-bike?

In Nederland mag het maximale vermogen van een e-bike 250 Watt zijn en van een speed pedelec 4.000 Watt. Heeft je fiets een hoger vermogen dan mag je elektrische fiets niet de weg op. Sommige mensen hebben een fiets die een hoger vermogen heeft, maar hebben het vermogen begrensd op 250 of 4.000 Watt. Dit mag nog steeds niet: de elektrische fiets is illegaal.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in elektrische fietsverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over fietsverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Elektrischefietsverzekering.nl is gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Ronald Veen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Ronald Veen. Hij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Elektrischefietsverzekering.nl en specialist op het gebied van fietsverzekeringen.

Over ons

Elektrischefietsverzekering.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897